Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2021

Gösterim: 1969

Sağlık Bilimleri Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu Başvuru Yöntemi ve Formlar

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Girişimsel Olmayan Etik Kurulu  15 günde bir  toplanmaktadır.(Kurul, gerekli durumlarda, komisyon başkanın çağrısı üzerine de toplanabilir).

Başvuru dosyası için gerekli evraklar:

  • Kontrol Listesi,
  • Başvuru Formu (Başvuru formunda, sadece başvuru sahibinin özgeçmişi yeterlidir),
  • Ücret Dekontu (Gerekliyse)

1 ADET Başvuru Dosyası (ıslak imzalı) çıktı olarak teslim edilecektir. Ayrıca, başvuru dosyasında yer alan evraklar; ıslak imzalanmış başvuru dosyasındaki sırası ile, pdf formatına çevrilmiş bir şekilde CD'ye yüklenerek başvuru dosyası ile birlikte teslim edilecektir. Covid 19 pandemi sürecinden dolayı  CD' deki dosya sagbiletik@bandirma.edu.tr adresine mail atılmalıdır.. 

Araştırmacıların Dikkatine!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul’a yapılan / yapılacak başvurularda Etik Kurul Yönergesi doğrultusunda aşağıda belirtilen bazı hususların dikkate alınması gerekmektedir. Buna göre;

  • Etik kurula yapılacak başvurularda sorumlu araştırmacı doktorasını tamamlamış olmalıdır. Doktorasını tamamlamamış araştırmacılar ise doktorasını tamamlamış bir sorumlu araştırmacı ile birlikte  yardımcı araştırmacı olarak  etik kurula  başvuru yapmalıdır (Bkz: Etik kurul yönergesi, madde 1 ve  madde 2).
  • Etik kurula yapılacak lisansüstü tez projelerinde sorumlu araştırmacı lisansüstü tez öğrencisinin tez  danışmanı olmalıdır.   (Bkz: Etik kurul yönergesi, madde 1 ve  madde 2)
  • Etik kurula yapılacak her türlü başvuru evrakı ( yeni başvurular, düzeltilmiş başvurular, dilekçeler vb.)  ilk olarak etik kurul evrak kayıt birimine ( Fakülte sekreterliğine ) teslim edilmelidir.
  • Etik kurul başvuru formunda ilk sayfa hariç diğer sayfalar sorumlu araştırmacı tarafından doldurularak  hem sorumlu araştırmacı hem de diğer araştırmacılar tarafından  mavi kalem kullanılarak ıslak imza ile imzalanmalıdır (PDF  şeklindeki imzalar geçerli değildir).  
  • Etik kurul başvuru evrakları - ister yeni başvuru olsun isterse düzeltme istenilen başvurular olsun-    ıslak imza ile imzalanarak PDF formatında CD’ye kaydedilmeli  ve bir nüsha çıktı halinde  CD ile birlikte etik kurul evrak kayıt birimine ( Fakülte sekreterliğine ) teslim edilmelidir.  PDF dosyası etik kurul iletişim adresi olan  sagbiletik@bandirma.edu.tr  adresine de e- mail olarak gönderilmelidir.
  • Etik kurula yapılan yeni başvuru dosyaları  toplantı tarihinden en az 7 iş günü  öncesinde  Etik Kurul evrak kayıt birimine ( Fakülte sekreterliğine )  teslim edilmelidir. Daha önce düzeltme istenilen başvurularda ise  düzeltmeler  metin içinde bold olarak gösterilerek kararın bildirilmesinden itibaren 7 gün içinde  tamamlanarak etik kurul evrak kayıt birimine ( Fakülte sekreterliğine ) teslim edilmeli ve  PDF dosyası etik kurul iletişim adresi olan  sagbiletik@bandirma.edu.tr  adresine de e- mail olarak gönderilmelidir.
  • Etik kurul başvurusunda bulunan sorumlu araştırmacı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi  dışından bir araştırmacı  ise Etik Kurul Başvuru Ücreti  ödemelidir. Ücretin ödeneceği  banka hesap bilgileri  etik kurul web sayfasında yer almaktadır. Araştırmacılar arasında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi  personeli   yer alsa bile sorumlu araştırmacı kurum dışından ise yine de ücret  ödemesi gerekmektedir   (Bkz: Etik kurul yönergesi, madde 6)
  • Etik kurul, yapılan başvurularda Etik Kurul Yönergesi’nin 7. ve 10. maddesi   hükümleri doğrultusunda değerlendirme yaparak karar vermekte olup gerektiğinde araştırmacılardan ayrıntılı bilgi ve düzeltme isteme hakkına  sahiptir (Bkz: Etik kurul yönergesi,  madde 9).
  • Etik kurul, araştırmaların izlenmesi ve takibi  ile de yükümlüdür. Bu sebeple etik  kurul onayı alındıktan  sonra  araştırmanın yürütülmesi sürecinde belirtilen araştırma koşullarında değişiklik olması durumunda  yapılan değişikliklerin  ( kurum izinlerinin  sonuçları, araştırmacı eklenmesi / çıkarılması, araştırmanın  tamamlanması / tamamlanamaması vb. konularda dilekçe verilerek)   sorumlu araştırmacılar tarafından etik kurula bildirim yapması zorunludur. (Bkz. Etik kurul yönergesi, madde 11 ve madde 13)